Tekst Leestijd: ca. 2 minuten

Sinds maart van dit jaar levert LAA de signalen in de vernieuwde LAA-applicatie. Bij de ontwikkeling stond gebruiksvriendelijkheid voorop. Dit is door verschillende gemeenten uitgebreid getest. In de praktijk blijkt pas of het aan de verwachtingen voldoet. Hoog tijd dus om enkele ervaringen op te halen. 

Deze zomer verbeteringen

Gemeenten vinden de vragenlijst over het algemeen flink verbeterd. Natuurlijk zijn er nog wensen over. Die hebben vooral te maken met de monitor, het onderdeel waarin de resultaten van het LAA-adresonderzoek kunnen worden geraadpleegd. Deze zomer wordt een aantal verbeteringen aan de vernieuwde LAA-monitor gerealiseerd. 

portret John de Laat
John de Laat, gemeente Maastricht

John de Laat, toezichthouder BRP, Gemeente Maastricht

“De nieuwe applicatie is erg overzichtelijk en prettig in het gebruik. Ik ga altijd met de iPad op pad en ik heb nog geen storing gehad. De nieuwe versie wordt ook niet traag. Dat was bij de vorige wel vaak het geval. Het grootste pluspunt vind ik dat je het huisbezoek kunt afronden zonder dat je ook direct het hele adresonderzoek afrondt. Ik gebruik die mogelijkheid vaak. Op kantoor kijk ik dan nog wat zaken na of overleg ik even met een collega voordat ik het onderzoek afrond.” 

Oude signalen nog korte tijd beschikbaar

De ‘oude’ vragenlijst-applicatie is tot en met 21 juni aanstaande beschikbaar. Die bevat signalen die geleverd zijn tussen oktober 2018 en februari 2019. Daarna wordt de vragenlijst gesloten en zijn die signalen niet meer te benaderen. Een bewuste keuze, omdat die signalen steeds minder actueel zijn en de kwaliteit ervan onvoldoende gewaarborgd kan worden. De monitor bij de oude applicatie blijft nog tot 12 december 2019 in de lucht.

portret Ralph Paasse
Ralph Paasse, gemeente Delft

Ralph Paasse, Bronbeheerder BRP, Basisregistraties, Gemeente Delft

“Je kunt de vragenlijst veel vlotter doorlopen dan in de vorige applicatie. Het helpt je om tot een goed onderbouwd dossier te komen. Het sorteren op postcode vind ik erg handig bij het plannen van de huisbezoeken. Je krijgt zo een goed beeld van waar bepaalde LAA-signalen vaker voorkomen. Het statusoverzicht is de grootste verbetering. Hierdoor hebben we beter inzicht in onze huisbezoeken. Daarnaast gebruiken we die gegevens voor onze eigen management-informatie.”

Signalen tijdig afronden voor vergoeding

Veel gemeenten hebben alle signalen in de vorige applicatie al afgerond. Toch zijn er nog gemeenten met signalen in de oude applicatie. Dit najaar vindt er een extra vergoedingenronde plaats, waarin de afgeronde adresonderzoeken in de vorige applicatie worden uitbetaald. Het zou zonde zijn als deze signalen niet meer worden afgerond, want alleen signalen die uiterlijk 21 juni 2019 geheel zijn afgerond in de LAA-applicatie worden vergoed. Ook als het huisbezoek al heeft plaatsgevonden.